Testiranje osobnosti; mitovi i stvarnosti

Uobičajeno je vjerovati da instrumenti za testiranje osobnosti mogu mjeriti vašu osobnost i predvidjeti vaše buduće ponašanje. Mehanizam testiranja prije zapošljavanja slijedio je ovu vjeru bez ikakvih čvrstih dokaza. Industrija testiranja tvrdi svu valjanost. Obrazovne ustanove i organizacije poslodavaca koriste ih u svrhu provjere. Njihova transparentnost i pravičnost uvjerili su čak i sudove.

Ali to je još uvijek neriješena zagonetka; što testiraju?

Testiraju li osobnost? Što je onda osobnost? Kakva je njegova priroda? Kako nastaje? Je li to rezultat evolucije? Ima li materija sposobnost generiranja osobnosti? Zašto životinje nemaju osobnost? Ostaje li isti tijekom cijelog vašeg života? I još mnoga pitanja.

To je kao da ogulite luk. Svaka traka vodi do mnogo više. Na kraju dobijete hrpu trakica luka. Gdje je luk?

Ali osobnost nije luk…

Allport je zabilježio stotine različitih definicija. Većina psihologa to poistovjećuje s vašim stilom, ponašanjem i reakcijama. Oni su osmislili instrumente za mjerenje ovih glavnih područja. Prikupljeni podaci o vašem ponašanju i temperamentu pomažu im da odluče o vašoj karijeri. Možda ćete u budućnosti organizirati svoja ponašanja, ali možda nikada nećete moći ostvariti karijeru u kojoj ste strastveni.

Zašto?

Stručnjaci vole predviđati. Predviđaju vrijeme. Predviđaju političke situacije. Predviđaju ekonomske uvjete. Predviđaju vam budućnost znakovima, brojevima, kartama ili dlanovima. I predviđaju vaš budući učinak uz pomoć instrumenata za testiranje osobnosti.

Koja je Vaša osobnost?

Općepoznata je činjenica da svako ljudsko biće ima osobnost. To nije samo vaše fizičko tijelo. To nije samo vaša svijest. To nije samo vaš ego. To nije samo vaše ponašanje. To nije samo vaš fizički izraz. To nije samo vaš stil. To nije samo vaš temperament.

Ali sve su one i mnoge druge karakteristike izraz vaše osobnosti.

Ne smatram da je mudro definirati osobnost. Doduše, to je apstraktna stvarnost. Dobiješ to svojim rođenjem. Možete ga ili razviti ili dezintegrirati. Vaš stil, ponašanje i reakcije izraz su vaše razvijene, nerazvijene ili nedovoljno razvijene osobnosti.

Kako izgledaš? Kako reagirate? kako pričaš? Kako živiš? Kako misliš? Svi su oni izrazi vaše osobnosti. Psihometrija mjeri te izraze, a ne vašu osobnost.

Apstraktna priroda osobnosti ne može se niti mjeriti niti analizirati nikakvim znanstvenim ili neznanstvenim alatom. Može se samo vizualizirati. Može se razviti. Može se raspasti. Vaše razmišljanje i djelovanje čini razliku. Razvijena osobnost daje bolji stil, ponašanja i reakcije od nerazvijene.

Zašto psihometrija postaje popularna?

Prvi razlog je taj što svatko želi znati tko je on.

No, veći razlog njihove masovne upotrebe je upravo želja poslodavaca da izbjegnu loše zapošljavanje. Dobivaju stotine prijava za jednu situaciju. Oni su jedini dostupni alati za izbjegavanje idiosinkrazija.

Oni nemaju alternativu za psihometriju.

Testovi će ostati. Bez obzira pokušavate li biti primljeni za određenu disciplinu ili tražite posao iz snova, susrest ćete se s psihometrijom u jednoj ili drugoj fazi. Morate se pripremiti prije susreta s njima.

Kako se pripremiti za sesije testiranja osobnosti?

Imati na umu…

Osobnost je nevjerojatan entitet. Možete misliti. Možete vizualizirati. Možete otkriti. Možete izraziti. Možete planirati. Možete stvarati. Imate neograničene skrivene potencijale. Ali vaše odabrane opcije na papiru će odlučiti o vašoj budućnosti.

Trebali biste vježbati offline i online testove osobnosti prije nego što naiđete na pravu sesiju. Vaša praksa ne samo da će vam ih upoznati, već će vam i stvoriti popis vaših snaga i slabosti. Možete ih poboljšati svojim svjesnim trudom.

Međutim, puno je važnije naučiti kako različiti testovi osobnosti i sposobnosti mjere izraze vaše osobnosti. Koje teorije stoje iza njih? Kako povezuju različite poslove s različitim vrstama? Ovo znanje će uvelike olakšati susret s psihometrijom.

Objavljeno dana